Accueil»Företaget»Historia

Historia

1962

Frankrike:

Pierre Simonet (till höger) startade Vygon i Ecouen, Frankrike.

Denne belgiska ingenjör motiverades av idén att utveckla produkter. Efter andra världskriget lade han både fokus och sin kreativa energi på sjukvården. Redan 1949 startade han sin första blodbank. Då en ändring i lagstiftningen krävde att man skulle vara läkare för att styra en sådan organisation avslutades projektet.

Därefter etablerade han Etablissements Dubernard. Syftet var att introducera ett ämne som skulle ersätta glas, något som flitigt användes inom sjukvården på den tiden och varken var säkert eller praktiskt. Det nya materialet var plast.

1960 sålde Pierre Simonet företaget till Laboratoires Labaze. Efter en kort sjukhusvistelse blev han medveten om problemet med att sterilisera produkter, det komplexa arbetet som sjukhuspersonal utförde och de förbättringar som krävdes inom patientvård. Då kom han på idén att utveckla medicinska engångsartiklar.

Vygon föddes.

Idag fortsätter familjeäventyret med Stéphane Régnault, make till upphovsmannens barnbarn.

1968

Tyskland:

Dotterbolaget i Aachen inrättades. Tack vare den kreationen som sedan följdes av öppnandet av en fabrik 1973, kunde Vygon börja bygga ett företag med en internationell dimension.

 

1970

Belgien:

Fabriken Dimequip i Frameries öppnas. Denna är en del av Vygons industriella plattform och producerar hög effekttillverkning till konkurrenskraftiga priser, till exempel trakeal sugkatetrar och Biovalve IV cannula, en av Vygons storsäljare.

 

1973

UK:

Man öppnar dotterbolaget i Cirencester. Vygon UK är idag koncernens ledande dotterbolag beträffande omsättning.

 
 
 

1974

Belgien:

Dotterbolag öppnas i Belgien. Sedan 1998 återfinns bolaget som centraliserar aktiviteten i Belgien, Holland och Luxemburg i Bryssel.

 

1976

Frankrike:

SAP fabriken öppnar i St. Saulve nära Valenciennes. Här har Vygon utvecklat disponibla operationsartiklar sedan 1976. Denna fabrik är kärnan i Vygons nya strategiska insatser, bland annat utvecklingen av kundanpassade färdigförpackningar.

 

1978-79

Spanien, Holland, Irland:

Dotterbolag öppnas i Spanien, Holland och Irland.

 
 
 

1983

Frankrike:

SIPA fabriken i Avesnes sur Helpe, i norra Pas-de-Calais regionen i Frankrike öppnas. Fabriken har förvärvat omfattande erfarenhet av manuell och semiautomatiserad produktion. Produktionen omfattar produkter mot luftvägssjukdomar, sternotomi och behandling av smärta, såsom epidural- eller spinal analgesi och nervstimulering.

 

1984

USA:

Den första augusti 1984 öppnar Vygon corporation i East Rutherford, New Jersey.

Primärfokus läggs på neo- och barnsjukvård samt IV.

 
 

1994-96

Portugal, Indien, Bulgarien:

Dotterbolag startas upp i Portugal, Indien och Bulgarien (till höger Vygon Portugal).

 
 

1998

Colombia:

En Vygonfabrik öppnas i Barranquilla. Detta utgör en ny möjlighet för Vygon att sprida sin verksamhet i Sydamerika. Anläggningen utvecklar och producerar produktlinjer som är särskilt anpassade till den Sydamerikanska marknaden och fabriken är avsedd för vidare utveckling på kort sikt. Kirurgiska borstar och
endotrakeal tuber är exempel på produkter som produceras i Barranquilla.

 

1998

uruguayUruguay:

Ett dotterbolag öppnas i Uruguay. Neonatala produkter är nyckelprodukter för bolaget.

 

1999

Sverige:

Ett dotterbolag öppnas. Sedan dess har tillväxten ökat markant, främst tack vare två produktgrupper; neonatologi och respiration.

 
 

2002

v_italieItalien:

Öppnande av ett italienskt dotterbolag. Håller en väldigt god position på den italienska marknaden; främst inom regional anestesi.

Det italienska bolaget är koncernens fjärde största.

 
 

2003 / 2004

Tjeckien, Polen & Danmark:

Dotterbolag öppnas.

 

2006

Dubai:

Vygon öppnar i Mellanöstern.

 

2007

ChurchillUSA:

Vygon köper distributören Advanced Medical Systems och Churchill Medical Products, en tillverkare av färdiga kit, brickor och tillbehör. Detta har avsevärt stärkt Vygons position på den amerikanska marknaden. Nu ligger fokus främst på neonatologi, pediatrik, IV Terapi, onkologi, akutvård på sjukhusens intensivvårdsavdelningar, samt hemsjukvård. Vygon Corporation har nu flyttat till Montgomeryville, Pennsylvania.

Danmark:

Dotterbolag öppnas.

 

2012

suedeNorge:

Vygon öppnar eget kontor i Oslo.

 

2015

Singapore:

Vygon startar dotterbolag i Singapore.

 

2016

Finland:

Nytt dotterbolag öppnas i Finland.